Evde çiçeklerinizin, bitkilerinizin olmasını seviyorsanız, avokado çekirdeğini çimlendirmek, hatta onun her gün büyüdüğünü görmek sizi çok mutlu edecektir. Bahçemizde ağaçlarımız ve kendiliğinden bitmiş bir çok avokado fidanı olduğundan, çekirdeğinden avokado ağacı yetiştirmeye daha önce heveslenmemiştim. Bu işe yeni başlamış olmama rağmen daha şimdiden evimde yaprakları kocaman olmuş bir fidanım ve henüz kökünü uzatmış ve yaprak çıkarmaya hazırlanan bir avokado çekirdeğim var. Ben de onları hayranlıkla seyrediyorum ve çok mutlu oluyorum : ) Bu arada filizlenen çekirdeklerim Ettinger avokado cinsinin çekirdekleri, yani çekirdeği en büyük olan avokadolarımız. Hass cinsinin çekirdeklerini ise bir türlü çimlendiremedim; o da en küçük çekirdeğe sahip avokadolarımız. Acaba çekirdek boyutuyla bir ilgisi var mı bilemiyorum ama Ettinger’de %100 başarıya ulaştım : ) Ettinger nedir, hass nedir derseniz, buyurun Bahçemizde yetişen Avokado Çeşitleri yazısına bir göz atın : )
Avokado çekirdeğini çimlendirmek için ne yapmanız gerekiyor?
- Afiyetle yediğiniz bir avokadonun çekirdeğini güzelce yıkayın. Ben soyulabilen kabukları soydum, özellikle tepesini ve kök kısmını. Bu işlemi yapmak zorunda da değilsiniz.
- Çekirdeğin etrafına kürdanların yönü yukarı doğru bakacak şekilde 3 adet kürdan saplayın. Kürdanların çekirdekle yaptığı açıyı ortalama 80 derece olarak düşünebilirsiniz. Kürdan yerine toplu ipne de bir alternatif olabilir.
- Çekirdeği su dolu bir bardağa ya da kavanoza koyun. Böylece çekirdeğin yarısından fazlası su içinde kalacaktır.
- Bardağı oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığından uzak bir yere yerleştirin. Suyu azaldıkça da su ekleyin. 2-6 hafta arasında kök ve gövde görünmeye başlayacaktır. Eğer 6 hafta sonunda herhangi bir hareket olmazsa yeni bir çekirdekle tekrar deneyin.
Benim ilk denememde 3 çekirdeğimden sadece 1 tanesi filizlendi. Önce çekirdek diklemesine ortadan ikiye hafif çatladı. Sonra, çekirdeğin altından kök aşağı doğru, çekirdeğin içindeki filiz de yukarı doğru uzamaya başladı. Ancak, filizin çekirdekten çıkması ve yaprak vermesi biraz daha uzun sürebiliyor.
Peki ne zamana kadar bu çekirdek bardak içinde kalacak?
- Avokadonuzu ev bitkisi olarak yetiştirmek istiyorsanız;
California Avocados’un önerisine göre gövde 15-17 cm uzunluğa gelince, gövdeden 8 cm kalacak şekilde budayın. Kökler kalınlaşıp, gövdeden tekrar yaprak çıkınca fidanı humuslu toprağa ekin. Toprağın pH’ı 6-6,5 arasında olmalı. Ekim aşamasında çekirdeğin yarısını toprağın üstünde bırakın. Toprak sürekli nemli olmalı ama sulamada çok aşırıya kaçmayın. Ve bitkiniz ne kadar güneş ışığı görürse o kadar iyi olur. Eğer yapraklar sarıya dönerse, çok fazla sulamış olabilirsiniz. Böyle bir durumda sulamayı kesin ve toprağın kurumasını bekleyin. Eğer yapraklar kahverengiye gönderse, toprağınızda fazla tuz birikmiş olabilir. Bu durumda da saksıyı iyice sulayın ve fazla suyu boşaltın. Bitkinizin yeni sürgünler vermesini istiyorsanız gövde 30 cm’e gelince 15 cm kadar budayın.
Bu arada ben fidanıma kıyamadığım için budamadım, pişman da değilim : )
Tarım Kütüphanesindeki bilgilere göre;
Tohumun ekildiği toprağın 3:1:1 oranında torf:kum: perlit olması önerilmiş. pH da benzer şekilde 6.5-7.0 arasında olmalı. Ben de kum yerine daha önceden teraryum için aldığım hindistan cevizi kabuğu rendesi kullandım. Bunu internetten ve ya Bauhaus gibi marketlerden rahatlıkla bulabilirsiniz. Avokadomun yaprakları biraz büyüdükten sonra, toprak karışımını hazırlayıp yukarıda da belirttiğim gibi çekirdeğin yarısı toprağın üstünde kalacak şekilde, köklere de zarar vermeden avokadomu saksıya ektim. Plastik saksıya ektim ki, aşılama kalınlığına gelince Alanya’ya götüreceğim ve fidanımı bahçeyle buluşturacağım.
- Bitkiyi bahçenize ekmek isterseniz;
Avokado sıcaklık değişikliklerine çok duyarlı bir ağaçtır. En elverişli sıcaklık 15-30 derece ve ortalama nemli şartlar olup, cinsine göre 0 – (-6) dereceye kadar tolere edebilir. Bu yüzden tropikal ve subtropikal iklimin hakim olduğu yerlerde yetiştirilir. Bahçemizde yetişen avokado türleri yazısında, bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Tarım kütüphanesindeki bilgilere göre;
Fidanların başlangıçta yarı gölge ya da serada yetiştirilmesi öneriliyor. Fidan 5-6 yaprak olduktan sonra gübrelenmesi öneriliyor. Ben de Bauhaus’dan soluncan gübresi aldım ve fidanıma gübre verdim. Bakalım nasıl bir etkisi olacak? : ) Serada yetişten fidanın aşılama kalınlığına gelebilmesi için tohum ekiminden sonra 5-6 ayın geçmesi gerekiyormuş, yarı gölgede yetişen fidanda ise 1 yıl sürüyormuş. Büyüme süresince fidanlar 7-10 gün arayla sulanması öneriliyor ama benim bitkim saksıda olduğundan 2 günde bir suluyorum, yoksa yapraklar kıvrılmaya başlıyor.
Ağacınızı Mart – Nisan aylarında ekmeniz tavsiye ediliyor. Eğer yazın ekerseniz, genç fidanlar suyu yukarıya çok iyi taşıyamadıkları için güneşten zarar görebilir. Avokado ağaçları gevrek bir yapıya sahip olduklarından rüzgara karşı dayanıksızdır. Bu yüzden, bitkinizi de rüzgardan korumanız gerekir.
Avokadonun kökleri çok hassastır ve yüzeysel kök yapısına sahip olduğundan, besleyici köklerin büyük bir kısmı yaklaşık 20 cm derinliktedir. Bu yüzden bitkiyi toprağa dikerken çok dikkatli ve nazik olmalısınız.
Ağacım ne zaman meyve verir?
Bu iş biraz sabır işi diyebiliriz. Eğer güvenilir bir yerden fidan alırsanız, ağacınız iyi bir bakımla 3-4 yıl içerisinde meyve verebilir. Ama kendi tohumunuzdan büyüttüğünüz avokado ağacının meyve vermesini istiyorsanız bu 5 ile 13 yıl sürebilir. Çiçeklenme döneminde avokado ağaçlarında çok fazla çiçek olabilir, ancak bu çiçeklerin birçoğu meyveye dönmez. 5 ile 7 yaşında bir avokado ağacı ortalama 200-300 meyve vermesi beklenir. Bununla birlikte, ağaçtan bir sene çok meyve alırken, diğer sene çok daha az meyve alabilirsiniz.
Avokado çiçek tiplerine göre A ve B tipi olarak 2 grupta sınıflandırılır. A tipi avokado ilk gün sabah dişi, ertesi gün öğleden sonra erkek safhadadır. B tipinde ise ilk gün öğleden sonra dişi, ertesi sabah erkek safhadadır. Akşamları çiçekler kapalı kalır. Dişi safhadayken, başka ağaçtaki çiçeklerin erkek organlarından gelen çiçek tozunu kabul ederler. İyi bir meyve tutumu ve yüksek verim alabilmek için A ve B tipi çeşitlerin birlikte dikilmesi önerilir. Yine de bu her zaman genel geçer bir kural değildir.
Şimdilik benden bu kadar : )
Sevgiler.
4 Yorum
Aysel
17 Mayıs 2017 at 18:08Slm ben aysel birseyi merak ettim kürdanları batırmadan önce yan tarafından çizik atiyormuyuz yoksa kendisi acıliyormu bende deniyorum inşallah tutar teşekkürler güzel bilgileriniz icin
ailemin bahcesi
22 Mayıs 2017 at 22:17Merhaba Aysel Hanım,
Çekirdeğe kürdan batırmak ve kabuğu soyuluyorsa da soymak dışında hiç bir müdahelede bulunmuyorum. Kök ve gövde büyümeye başlayınca çekirdek kendiliğinden yarılacak zaten.
Teşekkürler,
Sevgiler.
recep
20 Haziran 2017 at 03:15Bir not da ben ekleyeyim evinizin bir köşesinde günün belli saatlerinde güneş alan bir bölge seçilmeli 3 yada 4 haftada yeşillenmemesi yeşillenmiycek anlamına gelmez 3 yada 4 ay bile sure bilir ssadece biraz sabır 2 yada 3 tohumu 1 er hafta ara ile dikin ilk diktiğiniz son yeşillene bilir tohumun yeri aldığı güneş ve su azaldıkça eklemek haftada 1 tüm suyu değiştirmek önemli yeşillendikten sonra saksılayınca odadan balkona çıkartacaksanız balkonunuzun sıcaklığı ile odanızın sıcaklığı farklı olacağından cam balkon ise camları bir müddet geceleri kapatın bitkinizi sert hava degişikliklerinden koruyunuz…
Baris Arslan
20 Ocak 2018 at 08:48İyi gunler , evimin bahcesine bir kac avokada agaci dikmeyi dusunuyorum , meyveleri Fare yaparmi ??