Ofiste Pratik 3. Dalga Kahve Keyfi

chemex_kahve

Chemexle kahve keyfi

Güzel bir hafta sonuna uyandınız. Gökyüzünde muhteşem bir güneş var. Arkadaşlarınızla güzel bir kahvaltı keyfi yaptınız. Ardından iyi bir kahveciye gittiniz. Chemex’te demlenmek üzere Kenya kahvesi siparişi verdiniz. Yakın zamanda kavrulmuş, tazecik çekilmiş, iyi demlenmiş kahvenizi büyük bir keyifle yudumladınız. Sonrasında haftanızın 5 koca iş gününde iş arkadaşlarınıza hafta sonu nasıl da güzel bir kahve içtiğinizi anlattınız.

Hafta içi zaten tüm gün stresten ve ihtiyaçtan çay kahve içip duruyorsunuz.  İş çıkışı da o beğendiğiniz kahveciye gidilmez ki. Mecbur hafta sonunu beklemeniz gerekecek. Peki ya ofiste içtiğiniz kahveler? Türk Kahvesi mi içiyorsunuz, hazır kahve mi, yoksa makinede demlenmiş filtre kahve mi? Ofisinin yanında iyi kahveci olan çok şanslı beyaz yakalılardan değilseniz, haftanın 5 günü bu kahvelere talim.

Tüm hafta içtiğim kahvenin %90’ını ofiste içerken, filtre kahve makinesinden çıkan kahvenin yanık tadından gerçekten bıktım. Ofiste nasıl pratik 3. Dalga kahve demlemeyebileceğimi düşünmeye başladım.

Malzeme seçimi

v60_kahve

V60 kahve demleme malzeleri

Öncelikle en pratik demleme yönteminin V60 olacağı kanaatine vardım. Kupanın üzerinde kahveni demle, V60’I kenara koy ve kahvenin tadını çıkar. Peki ya sıcak su? Yaptığım internet araştırmalarında ofisteki sebillerden temin edebileceğim suyun sıcaklığının 85-95 derece arası olduğunu öğrendim. Demleme sürecinde bu sıcaklıkta kayıp olacak elbette ancak benim için yeterli. Su da tamam, peki demleme sırasında suyun dökülme hızını, miktarını ve yönünü nasıl kontrol edeceğim? Eşimin bir alışveriş çılgınlığı zamanında, vakit geçirmeye çalışırken yağlık olarak satılan küçük metal bir kap gözüme ilişti. Ucu tam istediğim gibi ve haznesi de tek bir kahve için ideal. İnce metalden yapılmış olması da sıcaklık kaybını en aza indirmek için uygun.

 

Kahve ve su miktarının ayarlanması

Güzel bir kahve için kahve su oranının 1:15 veya 1:16 olması gerektiği belirtiliyor. Normalde kahve demlerken hassas tartıdan yardım alıyorum ancak ofiste böyle bir tartı bulundurmak çok gereksiz bir masraf olacağı için önden çalışma yaptım. Aldığım yağlığı tam doldurduğum zaman 280 ml su aldığını ölçtüm. Yani yaklaşık 18 gr kahveye ihtiyacım var. V60’ın içinden çıkan ölçü kaşığından 10 ve 8 gr işaretleri olduğu için kahve ölçüsünü de kaşık yardımı ile tutturuyorum.

 

Kahvenin demlenmesi

V60’ın içine filtre kağıdını yerleştiriyorum, kupamın üzerine koyuyorum. Sebilden yağlığa su dolduruyorum. Kahve demliyor gibi V60’a su döküyorum. Böylece hem filtre kağıdını önden ıslatmış oluyorum, hem de V60’ı ve kupamı ısıtıyorum. İşlem bittikten sonra kupamda biriken suyu döküyorum. Yağlığa tekrar su dolduruyorum, V60’a kahvemi koyuyorum ve yavaş yavaş demliyorum.

 

Bütün bunları yaptım ama taze çekilmiş iyi kahveyi nerden bulacağım?

İşte bu yöntemin en güzel tarafı bu. Tüm hafta boyunca güzel kahveler tadabiliyorsunuz. Kahvelerini beğendiğim bir 3. Dalga kahveciden kahve çekirdekleri alıyorum. Sabah evdeki kahve öğütücümde V60’a uygun büyüklükte, o gün yetecek kadar kahvemi öğütüyorum. Öğüttüğüm kahveyi hava geçirmeyen bir kavanoza koyuyorum ve kahve demlerken bu kahveyi kullanıyorum.

Anlatımı uzun olsa da aslında kahveyi yapmak 5 dakikanızı alıyor. Bu kadar avantajlarını saydığım bu yöntemin dezavantajlarından da bahsedeyim ki hazırlıklı olun. Öncelikle sabah kahve öğütücünün sesinin eşinizi uyandırmaması için gerekli önlemleri almanız gerekiyor. Yoksa sabah uykusu bölünmüş eşinizin gazabını siz düşünün. Bir de ofiste kahve demlerken herkesin gözünün sizin üzerinizde olacağını ve küçücük V60 ile herkese kahve demleyemeyeceğinizi de unutmayın.

 

Bunları da Beğenebilirsiniz

Yorum Yazın