Kısa bir araştırma yaptım. Avokado, Türkiye’de ilk defa 1953 yılında, hobi olarak, üretilmiş ve ekimi yapılmış. Ekonomik olarak ilk defa 1970 yılında, deneme üretimi yapılmış, 1990 yılından sonra da ticari olarak üretime geçilmiş. Nerede mi üretiliyor? İlk yazımda (Herkese Merhaba) da belirttiğim üzere, tropikal meyve yetiştiriciliğine en uygun yer olan, Ailemin Bahçelerinin de bulunduğu, Alanya ve çevresinde başlamış üretim. Yukarıda tarihler verdim çünkü ailemin avokado ile tanışması da çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Bizim avokado ağaçlarımızın tarihçesinin yukarıdaki tarihçede nerede yer aldığını hep merak etmişimdir.
Benim dedem çok iyi bir çiftçiydi, bunun yanında kendisinin ve çocuklarının da eğitimine çok önem verirdi. İşte bu adam, bir vizyonerlik göstererek, bahçelerine, o zamanlar hiç bilinmeyen avokado fidanları ekmeye başlamış. Ağaçlar birkaç yıl meyve vermeyince etrafındakilerden ağaçları kesmesini ve yerine başka ağaçlar ekmesi yönünde eleştiriler almasına rağmen avokado ağaçlarından vazgeçmemiş. İşte bizim ailenin avokado hikayesi aslında Türkiye’deki avokado üretiminin başladığı yıllara dayanıyor. Dedemden sonra artık bu ağaçlara ve yeni yetiştirilen fidanlara çocukları bakıyor. Bu hikayenin sonunu, müthiş bir başarı hikayesine bağlamak isterdim. Ancak, şimdi aktaracağım, eşimin amcası ile yaşadığı bu diyalog, bugün bile ülkemizdeki avokado bilinirliğini çok iyi anlatıyor diye düşünüyorum.
Diyalog, amcanın yeni aldığı, büyükçe bir portakal bahçesinde geçmektedir;
Eşim: Amca, bu ağaçlar ne ağacı? Amca: Avokado ağacı. Eşim: Aa burada avokado mu yetişiyor? Amca: Evet, avokadoyu biliyor musun? Eşim: Hayır ama tropikal bir meyve olarak duymuştum. Amca: Onları yiyenler varmış ama biz bilmiyoruz.
Evet, başta ben olmak üzere, onları yiyenler var !!! Ve biz de sizler gibi normal insanlarız!!!
Bu örnek ne kadar uç bir örnek gibi görünse de, aslında ülkemizde avokadonun bilinirliği nüfusun %95’inde bu seviyede. Elbette, bunda avokadonun büyük ölçüde, ithal bir meyve olması dolayısı ile vergiler ve aracılardan dolayı fiyatının çok yüksek olmasının çok büyük payı var. İşte tam burada Ailemin Avokado Bahçesi gibi bahçeler devreye giriyor. Küçük bir üretim de olsa, bizlerin avokadoyu daha ucuz, daha taze ve daha doğal yememize olanak sağlıyor. Tabi ki de avokado Alanya’da da çok kıymetli bir ürün ve ülkemizde yeterli üretim olmadığı için üretici de çok rahatlıkla ürününü pazarlayabiliyor.
Ailemin Avokado Bahçesi de, öyle, böyle, kocaman, bir bahçe olmamakla birlikte, mütevazı bir bahçedir. Ülkemiz koşullarında 5 çeşit avokado yetişebilmektedir ve bunların hepsi bizim bahçelerimizde de bulunmaktadır. Şimdilik hikayeyi burada bitiriyorum.
Bahçemizdeki avokado çeşitleriyle ilgili de bilgi almak isterseniz bu yazıya da bir göz atın : )
Hoşçakalın.