Geçen haftasonu hem ailemi görmek hem de bahçelerde gezip İstanbul’un yorgunluğunu atmak için Alanya’daydım. Ailemle, Ailemin Bahçesi avokado,portakal ve muz bahçelerini gezdik. Bu sene güneyde havalar sıcak gittiği için ürünlerin hasadının tahmin edilenden daha erken biteceği düşünülüyor. Ben de aklımda olan yazıları bir an önce yazsam çok iyi olacak. : ) Muzun nasıl sarartılacağından başlayarak yazılarıma hız vereyim.
Muz yemeyenimiz yoktur sanırım ama satın aldığımız muzlar nasıl sararıyor hiç düşündünüz mü? Muz dalı yeşil halde kesilir. Meyve bitki üzerinde çok geç olgunlaşır, çünkü bitkinin üzerindeyken meyvenin olgunlaşması yavaşlatıcı maddeler salgılanır. Uygun zamanda hasat edilen muz 18-24 oC sıcaklıkta 1-2 hafta içinde kendiliğinden olgunlaşabilir. Elbette satıcılar muzun olgunlaşması için 1-2 hafta beklemek istemezler ve yazımın devamında size bahsedeceğim tesislerde muzun olgunlaşmasını hızlandırırlar. Peki biz, ev ortamında yeşil muzlarımızı nasıl daha çabuk olgunlaştırabiliriz?
Evde Muz Sarartma
Bizim evde muz konusunda bilirkişi babam olduğu için evde muz olgunlaştırmada elmanın şart olduğunu söylüyor. Eğer eviniz sıcaksa muzlar kendiliğinden de olgunlaşabilir ama yine de işinizi şansa bırakmayın derim : ) Üreticisinden veya organik pazarlardan aldığınız yeşil muzları sarartmak için sadece elma, gazete kağıdı ya da kese kağıdı ve poşete ihtiyacınız var. Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor. Etilen gazı mandalina, portakal, greyfurt, limon ve muz gibi meyvelerin kabuğunda bulunan klorofil maddesini parçalayarak klorofili gerçek rengi olan sarı renge dönüştürüyor.
Öncelikle yeşil muz tarağını elma ile birlikte kese kağıdına sarıp, naylon poşetin içine yerleştiriyorsunuz. Eğer tarak çok büyük gelirse tarağı önce 2’ye bölüp, parça parça olgunlaştırabilirsiniz. Olgunlaşmasını istediğiniz muzu evin sıcak bir köşesine koyun ama 24 derecenin üstünde muzunuz pişebilir. Koyduğunuz yerin sıcaklığı konusunda dikkatli olmanız gerekir. Olgunlaşmasını istemediğiniz kısmı da evin soğuk bir köşesine koyun ama buzdolabına koymayın. Muz çok soğuğu da sevmez. Naylon poşete koyduğunuz muz tarağı 2-3 gün içinde terleyecektir. Poşeti her gün kontrol etmenizi tavsiye ederim. Muzun rengi açık sarı, sapı da yeşilken çıkarabilirsiniz. Zaten çıkardıktan sonra muz olgunlaşmaya devam edecektir.
Evde nasıl muz olgunlaştırılabileceğini anlattık. Peki muz satıcıları tesislerinde muzu nasıl olgunlaştırıyorlar merak ediyor musunuz?
Muz Sarartma Tesisleri
Hasat edilen muzlar için hallerde muz sarartma tesisleri bulunur. Hafta sonu hiç planımızda yoktu ama kısa süreli de olsa ailemle birlikte hale gittiğimizde bir muz sarartma tesisini gezdik. Sofralarımıza gelen muzların hikayelerini dinleme ve fotoğraflama fırsatı buldum : )
Muz sarartma için önceleri kimyasal bir madde olan karpit kullanılıyormuş. Sağlığa zararlı bir yöntem olduğu için, güvenilir muz sarartma tesislerinde artık kullanılmıyor. Şimdiki tesislerde Etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz ne kadar sağlıklı bilemiyorum ama depolarda aynı anda tonlarca muz sarartılıyor. Bunu elma ile yapmaları zaten mümkün olmazdı.
Öncelikle muzlar askılara asılarak tartıldıktan sonra taraklara ayrılıp, su dolu havuza bırakılıyor. Sayfamda paylaştığım videodaki ellerin bu konuda ne kadar hızlı ve deneyimli olduğunu anlamışsınızdır. Kim bilir günde kaç kilo muz tarağı kesiyordur bu eller.
Daha sonra muzlar içine naylon poşet konmuş kasalara dikkatlice yerleştirilip, paketleniyor. Kasaları üst üste yığdıktan sonra kasalar sarartma odalarına koyuluyor. Bu odada birkaç saniye bulunabildim, çünkü içeriye çok yoğun Etilen gazı veriliyor. Bu gazla birlikte muzlar olgunlaştırılıyor ve hafif sarı rengi aldıktan sonra kamyonlara yüklenip büyük şehirlere naklediliyor.
Bütün bu süreci de gördükten sonra, kendi evimde yeşil muzlarımızı doğal yollarla olgunlaştırmaya devam edeceğim. Bence siz de deneyin : )
Hoşçakalın.
5 Yorum
Erhan
3 Ocak 2017 at 10:21Merhaba,
Ben Londra da muz aldığım zaman. Genellikle marketlerde yeşil muz vardı. Bende muzu alıp odamın bir köşesine koyuyordum. 1 haftaya kendi sararıyordu.
Soru:
1) Hızlı sarartma yapmak için mi elmaya ihtiyaç var?
2) Acaba muzu 1 hafta beklemeye alıp öyle satanlarda var mıdır?
Tşk.
ailemin bahcesi
15 Ocak 2017 at 20:50Merhaba,
Elma hızlı olgunlaştırmak için kullanılıyor. Ama bazen muzu bekleseniz bile olgunlaşmayabiliyor. O durumlarda elma kesin çözüm oluyor. Yine de elma kullanmadan da muz büyük bir ihtimal oda sıcaklığında olgunlaşır.
Piyasada satılan muzların hepsi hallerde sarartma tesislerine giriyor. Ancak, organik olarak satılanlar konusunda bir bilgim yok.
Yerli muz olgunlaşınca kabuğunda hafif kararlamalar ve yolda ezilmeler olabiliyor. O yüzden üreticiden almak isterseniz, üreticilerin bir çoğu yeşil olarak gönderecektir ?
ilknur
7 Eylül 2017 at 12:14Merhaba sadece sarı muz mu kullanmamız gerekiyor ?
ilknur
7 Eylül 2017 at 12:15pardon sarı elma mı diyecektim
ilknur
7 Eylül 2017 at 12:15Merhabalar sadece sarı elma mı kullanmamız gerekiyor muzu sarartmak için