Alanya Usulü Yoğurtlu Fasulye

Tabakta yoğurtlu fasulye

Fasulye Alanya’nın en favori sebzelerinden biridir. Bahçelerimizde çeşit çeşit fasulye yetiştiririz: Sarı, Trakya(Boncuk), Ayşe Kadın, Yörük, Şeker… Her bir tohumu da yine bir önceki sene yetiştirdiğimiz fasulyelerden elde ederiz.

Ürünlerimiz lezzetli olduğundan onları ya haşlar, üzerine yağ, limon, tuz ekleyerek yeriz ya da yemeğini yaparız. Yine de yemeklerden de en sevdiğimiz Yoğurtlu Fasulyedir. Bu fasulye başka yörelerde yapılıyor mu bilmiyorum ama ben size Alanya usulünün tarifini vereceğim. Bu tarifi mutlaka paylaşacağımı bildiğim için, fotoğrafları annem yoğurtlu fasulye hazırlarken çekmiştim.

Bu yemeğin birkaç püf noktası var !

Öncelikle her fasulyeden yoğurtlu fasulye yemeği yapılmaz, yapılsa da güzel olmaz. Biz bahçemizde yetişen Sarı veya Trakya (Boncuk) cinsi fasulyelerden bu yemeği yapıyoruz. Sarı fasulyesini piyasada bulmak zor, ama Trakya yani bilinen ismiyle Boncuk fasulyesi daha kolay bulunabiliyor. Peki bu fasulyelerin özellikleri nelerdir? Bunların kabukları yumuşaktır, yerken fasulyenin kılçıkları sizi rahatsız etmez. Yani fasulyeyi hazırlarken kılçıklarını ayıklamanıza gerek yoktur. Bir diğer özellikleri de dolgun taneli olmalarıdır. Halk arasında tane tutmuş fasulye denir. Fotoğrafta da Trakya fasulyesinin ne kadar dolgun taneli olduğu belli oluyor değil mi? : ) Sarı fasulye de Trakya’dan biraz daha iri tanelidir.

Trakya (Boncuk) Fasulyesi

Trakya (Boncuk) Fasulyesi

Diğer bir püf noktası da, yoğurt için süzme yoğurt kullanmak gerekiyor. Yoğun kıvamlı yoğurt kullanılsa bile aynı lezzet yakalanamıyor.

 

Malzemeler:

  • 1 kilo taze Boncuk Fasulye
  • ½ kilo süzme yoğurt ( su ile boza kıvamına getirilmiş)
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı & Tereyağı
  • Toz kırmızıbiler
  • Tuz

Hazırlanışı:

  • Yayla usulü (Orijinal)

Öncelikle fasulyeleri fotoğraftaki gibi temizliyoruz. Bazılarının içini çıkıyoruz ki, yemekte hem tane hem yeşil fasulyeler olsun. Fasulyeleri haşladıktan sonra suyunu süzüp bir kenarda bekletiyoruz.

Fasulye Haşlama

Ayrı bir kapta, tahmini dolu dolu 3 kaşık süzme yoğurtla suyu, boza kıvamında karıştırıyoruz.

Süzme Yoğurt

Tereyağı ve yağın yanma ısısını yükselmek için de biraz da zeytinyağını bir tencerede ısıtıyoruz. Kısık ateşte sarımsaklarımızı kavurup, sarımsaklar pembeleşince de toz kırmızıbiberi ekliyoruz. Karıştırmaya devam edelim ki toz biberlerimiz yanmasın. Yoğurttan önce 1-2 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Daha sonra yoğurdu alıştıra alıştıra, kesmeden döküyoruz. Bu aşamada gerekirse tencerenizi ocağın üzerinden alın ama sürekli karıştırmaya devam edin. Karışım ılık kıvamdayken üzerine haşlanmış fasulyeleri ekleyip, yine ılık olarak servis yapabilirsiniz.

Tereyağı - Zeytinyağı- Sarımsak- Toz kırmızıbiber - 2 kaşık Su

Tereyağı – Zeytinyağı- Sarımsak- Toz kırmızıbiber – 2 kaşık Su

Sarımsaklı yoğurt

Yoğurdu yavaş yavaş döküyoruz

En sonunda fasulyemizi ekliyoruz

En sonunda fasulyemizi ekliyoruz

  • Pratik usul

Haşlamış olduğunuz fasulyenin üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Yoğurdun üzerine de tereyağı, zeytinyağı ve toz kırmızıbiber hazırlayıp servis yapın.

Bence bütün malzemeleri hazırlamışken orijinalini tercih etmenizi tavsiye ederim : )

Afiyet olsun.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Yorum Yazın