Bahçemizin Kraliçesi Avokado :)

Parlak avokado meyvesi

Ettinger Avokado – En parlak avokado

Avokado nasıl bir meyvedir ki araştırdıkça hem hayret ediyorum hem de ne kadar
bilgisiz olduğumu anlıyorum. En sevdiğim meyve hakkında hem ailemin deneyimleri hem de internet sayesinde araştırmalar yapmaya başlamam çok yeni aslında. Ailem de her türlü meyve sebze yetiştiriciliğine meraklı olduğu halde onlarında favorisi avokado ve kendi deyimleriyle yeni yeni öğreniyorlar.

Internette her kaynakta avokadoya sayısız övgü var, sanki bu meyveden daha müthiş bir meyve yokmuş gibi geliyor okudukça : ) Saçları kuru olanlar saçlarına sürüyormuş, belki farketmişsinizdir bu aralar avokadolu şampuanlar moda oldu; o sert çekirdeği bile ufak parçalara ayrılıp toz haline getirildikten sonra bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş, denemedik ve umarım denemek zorunda kalmayız : ); avokado yaprakları böbrek taşları ve kum dökme için kullanılıyormuş gibi avokadoya dair sayısız faydalar sıralanıyor. Antioksidanların kraliçesi avokadonun besin değerlerini de saymakla bitiremiyorlar. Avokado yağlı bir meyve olmasına  rağmen sahip olduğu doymamış yağ asitlerinden dolayı insan sağlığına da çok faydalı olduğu söyleniyor.

Her şeyin olduğu gibi bu meyvenin de seveni ve sevmeyeni var. Biraz klişe olacak ama her yediğiniz avokado avokado değildir demek istiyorum ve sevmeyenlerin de özellikle lezzetli avokadolardan yemediğini düşünüyorum. Biz geniş de bir aile olduğumuz için Alanya’da yetişen her türlü Avokado türü bizim bahçelerimizde bulunuyor. Ben hepsini yerim, ama bazı cinslerini gerçekten o kadar lezzetli ki, hiçbir sos eklemeden bile yerim : ) Bu arada belirtmek isterim ki yemek konusunda da çok seçiciyimdir.

Bu yazıyı son olarak İstanbul hayatıma bağlamak istiyorum. Bir beyaz yakalı olarak tabi ki herkes gibi stresli bir hayat yaşıyorum, işim zaman zaman rahat olsa bile, İstanbul insanı yeteri kadar strese sokuyor. Gitmediğim gastroenterolog, yaptırmadığım tektik kalmadı ve sonuç belli, strese bağlı dönemsel sıkıntılar ama doktorlardan öğrendiğim ve kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki kişi kendini bilecek ve neyin ona iyi geldiğini anlayacak. Son yıllarda fark ettim ki ekim-haziran yani avokadolarımızın çok olduğu ve benim her gün avokado yediğim zamanlarda bu sıkıntılarım minimuma inmiş. Hatta benden mutlusu yokmuş. Benim gibi sıkıntı çeken arkadaşlara da hep tavsiye edip, onlardan da olumlu geri dönüşler aldığımı da belirtmek isterim. O yüzden en büyük tavsiyem sabah kahvaltısı olarak avokado yiyin, nasılsa ister tuzlu, ister tatlı her türlü tüketilebiliyor bu ürün, hem de çok pratik!

Hoşçakalın.

Bunları da Beğenebilirsiniz

7 Yorum

  • Cevapla
    Ailemin Bahçesinin Faydaları? | AİLEMİN BAHÇESİ
    19 Aralık 2015 at 23:04

    […] ve İBS’ye yol açıyor. Neyse ki ilacım imdada yetişti ve avokado mevsimi başladı. Bu durumu Bahçemizin kraliçesi Avokado 🙂 yazımda anlatmıştım : […]

  • Cevapla
    İnci B.
    27 Aralık 2015 at 01:53

    Merhabalar,
    Yazdığınız her yazıdan mutluluk, heyecan ve ailenize, bahçeye duyduğunuz sevgi fışkırıyor sanki. Bu nedenle çok severek okudum birçok yazınızı 🙂 Size birkaç sorum var. Avokado türlerinden bazıları daha lezzetli demişsiniz sizce hangi tür en lezzetli? Cekirdekten yetiştirdiğim 3 tane minik fidanım var ve kış bahçemde yetiştirmeyi düşünüyorum. Fakat türlerini bilmiyorum :/ Fidandan hangi tür olduğunu nasıl anlarım?

    • Cevapla
      aileminbahcesi
      27 Aralık 2015 at 13:30

      Merhaba, yorumlarınız için çok teşekkür ederim 🙂 Hass cinsi ve Fuerte cinsi avokadolar en lezzetli olanları ama çekirdekten yetiştirdiğiniz için fidanların aşılanması lazım. Çekirdekten yetişenlere yabani avokado diyorlar ve meyve vermeyebilir. Bir de avokadoların meyve vermesi 5 seneyi bulabiliyor. Avokado çeşitleri ve aşılanması ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyordum. Daha detaylı bir şekilde açıklayacağım. İyi günler

      • Cevapla
        Işıl
        16 Şubat 2016 at 02:04

        Merhaba,
        Bende çekirdekten avocado yetiştirdim İstanbul’da yaşıyorum. 1 sene oldu avocadoları dikeli. 1 sene olunca aşı yapmak gerekiyormuş öğrendiğim kadarıyla. Sohbet ettiğim 2 kişi nisan başına kadar aşı yapmanız lazım diyor ve aşısıda özelmiş. İstanbul’da avocado ağacı nerde bulabilirim biliyormusunuz vede aşısını yapmayı bilen biri gerekli. Siz aşısı nasıl yapılıyor biliyormusunuz ? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. Işıl

        • Cevapla
          aileminbahcesi
          16 Şubat 2016 at 22:58

          Merhaba, benim ailem yetiştiriyor ve kendi ağaçlarından aşı yapıyor. Babam aşı yapmayı youtube daki videoları izleyerek ve arkadaşlarından öğrendi. Ama bizim avokadolarımız Alanya’da. İstanbul’un iklimi avokado ağacı için pek uygun değil. Minimum -5 dereceye kadar dayanabilen cinsleri var. Arkadaşlarınızın dediği gibi bahar aylarında aşı yapılması gerekiyor. Ama nereden bulabilirsiniz İstanbul’da bilemiyorum. Bu arada aşı yapılsa bile meyve vermesi 5 yılı bulacaktır. Belki fidan satan yerlerden fuerte, ettinger(bunlar daha dayanıklı) cinslerinden alabilirsiniz. Bazen yabani yetişen avokadoların meyvesi de daha lezzetli olabiliyor bu arada 🙂

          • Işıl
            17 Şubat 2016 at 00:26

            Merhaba,

            Öncelikle çok teşekkürler :))

            Aşı olmayan avocadonun meyve verme olasılığı nedir acaba 🙂 ? Bende youtube”taki videolara bakmıştım ama emin olamadım. Ayrıca işin ehli birinin aşısının tutma olasılığı daha yüksek deniyor. En kötü ihtimal avocado fidelerimi Alanya’ya götürürüm. Avocadolarım şu an saksıdalar. İstanbul’da henüz tüm araştırmalarıma rağmen avocado ağacı bulamadım.

          • Işıl
            17 Şubat 2016 at 00:29

            Babanız aşının nasıl yapıldığını gösteren bir video eklermiydi acaba 🙂 ?

    Yorum Yazın