Avokado ülkemiz için nispeten yeni bir meyve. Hatta meyve mi sebze mi o konuda da kafamız biraz karışık : )
Avokado alırken en mükemmel seçimi yapmak isteriz. Çünkü alacağımız avokado tane olarak satılır ve diğer meyvelere göre bize daha pahalıya mal olur.
Peki hangi avokadoyu seçeceğiz?
Avokado tropikal bir meyvedir ve dalından koparıldığında çok serttir. Yemeye hazır kıvama gelebilmesi için yumuşamasını beklememiz gerekir. Yumuşama süresi de avokadonun cinsine göre değişir. Kabuğu ince olanlar oda sıcaklığında 2-3 gün içerisinde olgunlaşmasına rağmen; kabukları kalın olanlarda bu süre 1 hafta – 10 günü bulabilir.
Avokado seçimindeki en önemli kriter ne zaman yiyeceğinizdir. Eğer avokadoyu hemen tüketmek istiyorsanız olgun yani kıvamında yumuşamış olanı seçmeniz gerekir. Hemen yemeyecekseniz sert bir avokado alıp, avokadonuzu evde kendiniz olgunlaştırabilirsiniz.
Kıvamında yumuşaklık nedir?
Avokadonuzun olgunlaştığını anlamanın en iyi yolu meyveyi avucunuzun içine alıp, parmak uçlarınızı bastırmadan meyveyi nazikçe sıkmaktır. Eğer meyve bu basınca cevap veriyorsa meyvemiz olgunlaşmıştır diyebiliriz. Ailemin deyimiyle şeftali kıvamında olması gerekmektedir. Eğer fazla yumuşamışsa avokadonuz da fazla olgunlaşmış olabilir.
İpucu: Avokadonun olgunlaşma hızına da müdahale edebilirsiniz. Eğer olgunlaşmasını yavaşlatmak istiyorsanız, buzdolabınızda (+4 derecede) saklayabilirsiniz. Hızlandırmak istiyorsanız da kese kağıdının içine elma ile birlikte koyup oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Avokado seçim kriterleri
Olgunluk: Sert avokado henüz olgunlaşmamıştır. Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir. Avokado olgunlaşmaya ve çürümeye genelde tepe kısmında başlar, meyvenizin tepe kısmını da kontrol etmeyi unutmayın. Olgun avokadonun sapını çıkardığımızda, sapın altındaki kısım fotoğraftaki gibi yeşil renkli olmalıdır.
Tropikal meyve satan marketlerde belki dikkatinizi çekmiştir. “Yemeye hazır avokado”. Bu avokadolar yumuşamış halde satılır ama siz yine de kendi kontrollerinizi de yapın.
Renk: Avokadonun rengi çeşidine göre değişiklik gösterir. Renk hass avokado için çok belirleyici bir kriter iken, diğer cinsler için çok ayırt edici değildir. Hass avokado olgunlaşınca rengi koyu yeşilden kahverengiye döner. Diğer birçok cinsin rengi matlaşır ama aynı renkte kalmaya devam eder.
Görünüm: Hass cinsi pürüzlü ve sert yüzeye sahipken, diğer avokadolar daha pürüzsüz yüzeye sahiptir. Aldığınız avokodunun yüzeyinde siyah lekelerin ve berelerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Ancak, hasslar olgunlaşırken yavaş yavaş siyaha döneceğinden dış yüzeyinin kısım kısım kararmaya başlaması sizi yanıltmasın.
Avokadonun büyüklüğü türüne göre değişir. Mesela Ettinger cinsi avokadolar Türkiye’de yetişen en büyük avokadolar olmasına rağmen (500 gr a kadar olabilir), hass avokadolar da en küçüklerindendir(50- 300 gr arası). Hem kendi deneyimlerim hem de arkadaşlardan aldığım geri dönüşlere göre, en lezzetli avokadolar küçük hass avokadolardır(100gr civarında).
Çekirdek büyüklüğü ile ilgili de küçük bir tüyo; her türün çekirdek boyutu farklı olmakla birlikte, şekli yuvarlak olan avokadoların çekirdekleri, armut şeklinde olanlara göre daha büyüktür.
Şimdilik bu kadar. Umarım avokado seçiminizde bir faydam olmuştur.
Hoşçakalın.
2 Yorum
Tuğçe
14 Kasım 2016 at 13:32Çok yardımcı oldunuz teşekkürler ? ??
ailemin bahcesi
15 Kasım 2016 at 22:01Rica ederim 🙂 Avokado seçmek aslında o kadar zor değil 🙂