Avokadonun Olgunlaştığını Nasıl Anlarım?

Sadece Hass Avokado olgunlaşınca renk değiştirir. Yeşil olanlar olgunlaşmamış, siyah olan olgunlaşmış demektir.

Sadece Hass Avokado olgunlaşınca renk değiştirir. Yeşil olanlar olgunlaşmamış, siyah olan olgunlaşmış demektir.

Ülkemizde, avokado tüketiminin az olmasının sebeplerinin başında bu meyveyi nasıl olgunlaştıracağımızı ve ne zaman yememiz gerektiğini bilmememiz geliyor. Eminim bir çoğunuz etrafınızda bu meyveyi sert yemeye çalışan ya da kestiklerinde içi kararmış bir meyve ile karşılaşan arkadaşlarınızın hikayelerini duymuşsunuzdur. İnternette yaptığım araştırmalarda avokadonun olgunlaşmasıyla ilgili birçok yazı okudum. Hem bu yazıların ortak noktalarını, hem de ailemin yorumlarını da katarak ben de avokadonun olgunlaşmasıyla ilgili bir yazı hazırlamak istedim. Öncelikle her avokado meyvesinin dışı kararır diye bir genelleme yok. Evet, koparıldığında bu meyvelerin dışı yeşil oluyorlar ama olgunlaştığında her cinsin kabuğu kahverengiye dönmüyor. Bu Hass cinsine has bir özellik. Yurt dışında Türkiye’de yetişmeyen başka cinsler için de geçerli olabilir ama Türkiye’de yetiştirilen avokadolardan sadece Hass cinsinin kabuğu olgunlaşınca kahverengiye dönüyor, hatta bazı Hassların tam dönmüyor. Hass cinsi nedir biz nerden bileceğiz derseniz, dışı pütürlü olan ve ülkemizde genellikle ithal olarak satılan avokadoların birçoğu bu cins. Çünkü dünyada en çok bu cins tüketiliyor ve beğeniliyor.

Avokado da muz gibi klimakterik yani koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden bir meyvedir. Meyve ağacın üstünde belli bir olgunluğa erişir ve koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eder. Ağaçtan ne zaman koparılacağı da tam bir deneyim işidir. Bu konuda ailemden aldığım bilgilere göre, meyvenin toplanması için meyvenin sapının sararmaya başlaması, derisinin de gerginleşip, matlaşması gerekmektedir. Eğer meyve dalından zamanında toplanmazsa yere düşer, yaralanır ya da erken toplanırsa meyve yeteri kadar büyümediği için kabuğunda büzüşmeler olur. Meyvenin toplanması için en önemli kriter avokado cinslerine göre olgunlaşma mevsimidir. Mesela Alanya’da Erkenci cins -Zutano diye adlandırdığımız avokadolarımızı Eylül – Ekim ayında toplarız. Bu cinsden sonra Parlak – Ettinger avokadolarımıza sıra gelir. Daha sonraki aylarda Fuerte, Bacon ve Hass cinlerimizi bekleriz : ) Yaz mevsiminde yerli avokadolara ara veririz.

Olgunlaşmış Ettinger avokado

Olgunlaşmış Ettinger avokado

Gelelim avokadonun olgunlaştığını nasıl anlarım konusuna. Yukarıda da bahsettiğim gibi avokado ağaçtan koparıldığında çok serttir. Yemeye hazır kıvama gelebilmesi için yumuşamasını beklememiz lazım. Yumuşama süresi de avokadonun cinsine göre değişir. Kabuğu ince olan erkenci avokadolar toplandıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 gün içerisinde olgunlaşmasına rağmen; ettinger, fuerte ve hass cinslerinin kabukları kalın olduğundan bu süre 1 hafta – 10 günü bulabilir. Avokado olgunlaşmaya yani yumuşamaya baş kısmından başlar. Meyvenin olgunlaştığını anlamanın en iyi yolu meyveyi avucumuzun içine alıp parmaklarımızı kullanmadan meyveyi nazikçe sıkmaktır. Eğer meyve bu basınca cevap veriyorsa meyvemiz olgunlaşmıştır diyebiliriz. Ailemin deyimiyle şeftali kıvamında olması gerekmektedir. Eğer fazla yumuşamışsa avokadonuz da fazla olgunlaşmış olabilir. Tabi sert kabuklu olan avokado ile ince kabuklu olan arasında da bu kıvam biraz fark etmektedir. Başka bir ipucu ise avokadoyu salladığınızda içindeki çekirdeğin oynadığını hissetmeniz gerektiği söyleniyor. Ama bu yöntemi kullanmama gerek kalmadan avucumla yaptığım testte çoktan karar vermiş oluyorum : )

Yurtdışı kaynaklarından öğrendiklerime göre, avokadonun olgunlaştığını anlamak için en iyi çözüm tabi ki de pratik yapmak : ) Eğer ilk defa avokado alıyorsanız, değişik yumuşaklıktaki avokadolardan birkaç tane alıp tadını denemeniz ya da olgunlaşmamış avokadoyu alıp her gün yumuşaklığını test etmeniz öneriliyor. Pratik yaptıkça tam bir avokado uzmanı olabilirsiniz : )

Kolay gelsin.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Yorum Yazın